Joventut

Àrea de joventut

L’Àrea de joventut  treballa pel  foment de la participació d’infants i joves en les activitats de l’entitat, i la difussió entre ells dels principis fonamentals del Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, del Dret Internacional Humanitari i dels Drets Humans, així com dels ideals de pau, respecte mutu i enteniment entre totes les persones i els pobles.Agrupa les activitats destinades als joves de l’entitat, amb l’intenció de promoure la vida associativa, fomentar la participació dels joves a la vida de l’institució i difondre els principis fonamentals del Moviment de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, així com valors de solidaritat i ajuda.

 

Alcohol + Conducció= Mal Rotllo

Es tracta d’una campanya d’informació i sensibilització, impacte i conscienciació, dels efectes i perills de combinar alcohol i conducció. La campanya constarà de dos parts clarament diferenciades: taller d’informació i sensibilització i control per la reducció de riscos.

Els tallers es duran a terme durant esdeveniments de caire públic: 8 de maig diada Internacional de la Creu Roja, Fira d’Andorra, Festa de la Joventut, Festes populars en horari diürn, altres fires i trobades… Consistiran en un seguit d’activitats lúdic -educatives  on, amb l’ús d’ulleres especials que simulen els efectes de l’alcohol, els usuaris podran comprovar i entendre la dificultat que suposa realitzar, sota els efectes de l’alcohol,  activitats tan senzilles com: conduir una bici o caminar en línea recta, introduir objectes en un got o caixa, jugar a jocs infantils com llençar pilotes, escriure o pintar un dibuix,… Els voluntaris que duran a terme aquesta part del programa seran principalment els més joves de la Creu Roja Joventut ( 16 a 20 anys).

La part nocturna de les intervencions es realitzaran a l’exterior de les zones d’oci del Principat, a dintre d’alguns locals que així ho permetin i a les festes populars i macro festes privades.

Va adreçat a totes aquelles persones que gaudeixen de la vida nocturna del Principat, especialment als més joves.

La tasca  a desenvolupar per part de la Creu Roja Andorrana consisteix en fer difusió, per part d’un grup de voluntaris de Creu Roja Joventut i de l’Àrea d’Activitats de la Salut Pública, d’un missatge sobre la conducció responsable, així com la distribució d’etilòmetres d’un sol ús per que els propis usuaris puguin mesurar si estan en condicions de conduir.

Població beneficiària

Totes aquelles persones, especialment el col·lectiu de joves, que circulen per les carreteres del Principat d’Andorra, durant les hores  nocturnes dels caps de setmana.

El col·lectiu de voluntaris que hi participaran al projecte.

Objectius generals

  • Reduir la quantitat d’accidents de trànsit, especialment entre la població jove, associats al consum d’alcohol.

 

  • Conscienciar a la població en general, i al col·lectiu jove en particular, de que una conducció responsable pot salvar vides.

En cap moment és objectiu de la campanya  fer judicis de valor sobre els hàbits d’oci nocturn dels usuaris.

Objectius específics

  • Prevencióde riscos que finalitzen en un accident de trànsit, com és el cas del consum d’alcohol
  • Estendre la pràctica del conductor que surt a la nit i que no consumeix alcohol (conductor 0,0)
  • Oferir alternatives a conduir  sota els efectes de l’alcohol
  • Sensibilitzar a la població en general, i als joves en particular,  sobre el respecte de les normes de circulació
  • Conscienciar de les conseqüències de la suma d’alcohol i conducció.
  • Implicar al col·lectiu de voluntaris en campanyes de promoció de la salut pública
  • Comprometre a la societat andorrana amb la lluita contra la sinistralitat a la carretera

 

DICSAT

El DICSAT és una trobada Formativa de Creu Roja Joventut Catalunya que es dur a terme una vegada l’any.

Al DICSAT, el voluntari es formen projectes i programes de Creu Roja Joventut per a poder dur a terme una intervenció diària de qualitat .

Amés, i no menys important, en el DICSAT, el voluntariat comparteix un espai durant un cap de setmana amb companys i companyes d’arreu de Catalunya, un cap de setmana compartint experiències, coneixent gent nova i i gaudint de la vida associativa.

ATLANTIS VIII

L’Atlantis és un campament de joves de la Creu Roja de la Mediterrània que s’ha consolidat com a punt de trobada referent pel diàleg intercultural i d’intercanvi d’experiències de la regió.

Han acollit el campament : Creu Roja Italiana, Mitja Lluna Roja Turca, Mitja lluna Roja de Síria, Creu Roja de Sèrbia, Mitja Lluna Roja del Marroc, Creu Roja Francesa, Mitja Lluna Roja Tunicina i Creu Roja Andorrana.

CRA ha enviat voluntaris a  les edicions de Tunísia i França.

“De acuerdo con la Estrategia 2020 de la FICR, Atlantis  tiene por objeto tener y
apoyar a participantes más activos, más motivados y mejor organizados. Los jóvenes voluntarios aportan habilidades muy necesarias en su tarea con las personas vulnerables. Esto es crucial para la transmisión intergeneracional de la experiencia, y vital para el progreso y la estabilidad de la sociedad. Así, los jóvenes contribuyen con su tiempo y capacidades, de manera habitual u ocasional, a la prestación de servicios, en la movilización de recursos, la gestión administrativa, o en funciones de asesoramiento.
Las Sociedades Nacionales de la Cruz Roja y la Media Luna Roja tienen el
compromiso de mejorar las capacidades y la fidelización de los voluntarios mediante la creación de un ambiente acogedor y socialmente inclusivo. Esto significa capacitar a los voluntarios con formación, supervisión y evaluación periódica para responder de una manera cada vez más eficaz a las necesidades y vulnerabilidades a las cuales se enfrenta el Movimiento de la Cruz Roja y la Media Luna Roja.”

* Com s’organitza?

-El número de participants voluntaris de joventut ( 18-29 anys) són  +/- 50 dels quals 15 són de la Societat Nacional que acull.
– Hi participa un equip d’unes 20 persones entre facilitadors de les formacions i equips tècnics de logística, dels quals 4 persones serien de CRA ( voluntaris que ja han participat a l’Atlantis abans).

– El campament dura una setmana (7 dies) als que tenen lloc un seguit de tallers formatius, dividint-se els participants en 2 grups de treball segons la llengua: anglès o francès. Les dates seran +/- del 1 al 7  de juliol, ha de ser abans del Ramadan

– Les temàtiques del campament van des de canvi climàtic i sostenibilitat, polítiques de joventut, joventut i treballa, inclusió social, gènere, lideratge, reducció de riscos de desastre… L’edició que es durà aterme a Andorra es centrarà a “Principis i Valors

 

Seny Nit

Aquesta activitat d’informació dels riscos de les drogues, enmarcada dins del Pla Nacional d’Ajuda contra la Drogaadicció va iniciar-se al 2007 gràcies a una subvenció del Ministeri de Salut, Benestar, Famila i Habitatge.

La població beneficiària del projecte són els jove i adolescents que viuen al Principat i, indirectament, les persones que el visiten.

L’objectiu de Seny Nit es oferir informació als joves i adolescents per tal de que puguin pendre les seves propies decissions envers el consum de drogues, facilitant l’informació adient per tal de que es concienciin respecte els riscos que comporta el seu consum.

Un grup de voluntaris de la Creu Roja Andorrana fà difussió  de material informatiu, a espais sovintejats pels joves i adolescents del Principat, els voluntaris de la Creu Roja Andorrana per tal d’informar de les caràcterístiques de les drogues més consumides pels joves i adolescents, així com de les conseqüències del consum d’aquestes tant a curt com a llarg termini.

 

Tallers amb els joves – Drets Humans/YABC

 

Tags: creu roja andorrana, joventut